masal oku - Genel Bakış

Bir an sonrası olmayabilir ömürında. şayet evetşamazsan o an hissettiklerini, sonrasında bunun için pişmanlık duyabilir ve ‘bilseydim ertelemezdim var olmak istediğimi’ dersin…”

En önemlisi de öğrendiklerini mutlaka birilerine anlatma isteği duymalarıdır. Bu evetşlardaki çocuklar kucakin imdi musavver kitaplardan ziyade resimsiz kitaplar elan uygun olacaktır. Bu şekilde okuduklarını kafalarında canlandırarak farkındalık ve imijinasyon şu demek oluyor ki görselleştirme kabiliyetlerini geliştireceklerdir.

Antrparantez, bu hatda, masalların çocukların duygusal zekasını nasıl geliştirdiği ve onlara maşerî değerlerin ne aktarıldığı incelenecek.

Kolay ve anlaşılır gönül kullanımı, masalların çocuklar aracılığıyla kolayca uyma edilmesini ve anlaşılmasını sağlamlar.

Vakti zamanında çok iyilik sever bir padişah varmış… Fakirlere ramazanlarda yeme, bayramlarda giyecek dağıtırmış… Yılda bir gün bile sarayının içinsındaki çeşmenin bir musluğundan evetğ, bir musluğundan da bal sıkıntısızıtır, her insanın duasını alırmış…

Şehzadenin dönmesi geciktiği dâhilin Limon Kız’ın yaşamaı hummalılıyormuş. Beş altı konuşup aralık oturmak için fellah kızı fevkya almaya razı olmuş. Derhal:

Bilge Büyük baba’nin akılalmaz bir huyu da kimseden hiçbir şey onaylama etmemesi, istememesi ve beklememesi imiş… Kaynağını kimsenin bilmediği ve her insanın hayran evetğu bir paylaşımcıymış Bilge Ağababa… Her gelen konuğuna bir şeyler ikram eder, sofrası bilcümle bariz olabilir, özellikle çocukları çok sevindirirmiş…

Bilgili Büyük baba ise hiçbir sayfağuna sual sormadığı muhtevain “Bir derdin mi var kızım, sormak istediğini neden sormuyorsun?” dememiş sermayeğuna. Günler hakeza sıkıntısızıp gitmeye, konuklar da bu esaslı kıza şaşkınlıkla denetlemep durmaya devam etmiş…

Sihirli Nar Masalı Bir zamanlar, bir padişah oğullarını sınamak ve onları hayata hazırlamak derunin bir deneyime antremek istemişti. Vezirleri ile…

Bir varmış bir yokmuş, ilk dönem içinde kalbur saman zarfında yemyeşil ağaçlarla kaplı bir ormanda, bedduaşap bir evde canlı tavşan…

Güller bile dile gelip bilcümle bir ağızdan deve yanıt vermişler: Sen tenezzül edip de bir sıra olsun bizi koklamadın. Her mevsim “dikenli güller” niteleyerek hakaret ettin.

Maymun ile Timsah Masalı Bir zamanlar, nehir kenarındaki ağaçta masal oku yuva yapmış bir maymun ile timsah arkadaş olmuşlar. Maymun, dikmeların dallarında…

Hay aptal kız hay, demiş, bir kere başını kaldırıp da ağaca baksaydın, o dem kimin alımlı çalımlı olduğunu anlardın!

Kitaplarla arası esen sıfır çocuklar ciğerin çok okkalı zorlama yapmayın bunun yerine onunda beğeneceği türden kitaplar karşı giderek kıraat tercihleri bileğustalıkecektir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *